mandag 20. desember 2010

Feeding Children

Like før vi reiste til Rarotonga så jeg et TV-program som gjorde sterkt inntrykk på meg. Det handla om familier som ble splitta fordi foreldrene måtte reise til rikere land for å få arbeid og klare å forsørge barna sine. De reiste fra  Romania, Albania og Polen, og det handla om de foreldra, særlig mødrene,  som endte opp i Tyskland, England og Sverige i lavstatusyrker som bl.a. hushjelp. Barna ble igjen hos besteforeldre, ei tante eller ev hos noen eldre mennesker som gjennom å passe på barna, sjøl ble forsørga.
På Mangaia bor det under 500 mennesker totalt. På skolen er det over 200 elever. 

Litt av en produktivitet tenkte vi, helt til vi skjønte at det også er en annen forklaring. Veldig mange barn er forlatt av foreldrene og bor hos besteforeldre eller andre. Mor og far jobber i New Zealand, i Australia eller i USA. Det hender også at de skiller lag og finner seg ny partner og starter ny familie i landet de kommer til. Det er heller ikke bare for at foreldra skal få seg jobb og tjene penger at de forlater barna, det er også for at besteforeldrene skal ha noen som tar seg av dem. Det er gjerne den eldste av barna som blir igjen og må ta dette ansvaret, og det er tydeligvis veldig vanlig, nesten en regel. 

Lyn som er fra Australia, sier at dette er tilfelle over hele Oseania. Og det er vanlig på alle Cook-øyene. Hun hadde sjøl benytta seg av dette når hun ble sjuk og satt i rullestol en periode, en ung slektning av mannen (og vår huleguide!) Maui kom hjem og hjalp til, og er fortsatt hjemme i butikken til bestemor.


Vår andre guide på Mangaia, Moe, som også er lærer, mente at det kanskje var bare 2-3 barn som dette var en tragedie for, og det var de som ikke hadde fått vite at de bodde hos, var besteforeldre og ikke foreldre.

Ja, det er godt med slekt som er nær og kjær. Rakel og Matias blir ”feeding children” hos sin mormor og tante i jula. Det er sjølsagt ingen egentlige tragiske omstendigheter rundt det, men vi føler at himmelen gråter med oss i dag, når vi nå har fått vite at de ikke kommer seg hit i jula. Martin på Fijireiser hadde gjort sitt beste, men det var absolutt ingen flyseter å oppdrive verken den ene eller andre veien rundt jorda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar